Inoue-Ha Shito-Ryu Keishin-Kai

Bakgrund

Den karate som vi tränar kallas shito-ryu. Om man vill vara mer specifik tränar vi en inriktning inom shito-ryu som heter Inoue-ha Keishinkai, vilken har fått sitt namn efter dess Soke (grundare/företrädare), Yoshimi Inoue. Han har nästan hela sitt liv tränat och undervisat en annan stil vid namn Hayashi-ha Shito-ryu.

Men när dess grundare Teruo Hayashi, en av efterkrigstidens mest ansedda karateinstruktörer, avled 2004 fick Inoue möjlighet att pröva sina egna vingar i sin egen organisation. Men för att kunna få acceptans för sitt initiativ behövdes ett erkännande från Japanska Karateförbundet (JKF), den högsta instansen inom japansk karate vars ledning består av höga representanter från andra framstående organisationer. Erkännandet kom hösten 2005 och sedan dess har vi valt att följa Inoue.

Vår koppling till Inoue är dock inte alls ny. Redan på 1980-talet började samarbetet med honom som instruktör. Han har vid ett flertal tillfällen besökt Sverige. Och till hans klubb i Japan har flera av oss åkt för att bli undervisade.

Vår grundare

Yoshimi Inoue började med karate som 16-åring men fick först i 20-årsåldern möjlighet att träna för Teruo Hayashi på Osakas universitet. På 1970-talet startade Inoue en egen klubb i sin hemstad Tottori. Det dröjde inte länge innan det stod klart att han var en gudabenådad instruktör och pedagog.

Många goda år skulle följa. Under 1980-talet tog hans elev Mie Nakayama VM-guld i kata 3 gånger i rad, en fantastisk prestation av båda. Han har sedan dess haft olika officiella tränaruppdrag inom JKF. Just nu är han "Special Kata Coach", vilket innebär att han har att göra med i princip alla som representerar Japan i kata utomlands. Till hans dojo strömmar fortfarande karatetävlande, inte bara från shito-ryu, för att slipa formen. Besöken från utlandet är många också.

Yoshimi Inoue har idag graden 8 Dan inom Japanska Karateförbundet.

Vår karate

"Keishinkai" betyder fritt översatt "det firande hjärtats förening". Inoue menar att det är vår intention och fighting spirit som avgör om vi ska bli bra i karate eller inte. Om vi tränar med själ och hjärta här och nu har vi stora förutsättningar att nå långt inom denna kampart.

Skillnaden mellan Hayashis och Inoues karate är minimal, även för ett tränat öga. Man kan säga att det handlar om teknikförädling. Stort fokus läggs på hur viktfördelningen och muskelanspänningen sker i grundläggande slag, sparkar, blockeringar och förflyttningar. Inoues devis "on the way" beskriver just att vi ska leta efter den bästa balansen, kraften och fokus under det att vi rör oss mot slutfasen i tekniken. Detta förklaras dock inte bäst som teori, utan genom dynamisk mental och fysisk träning.

sensei1.jpg
Soke Yoshimi Inoue 8. dan