Tävla

I Karate tävlar man i huvudsak i Kumite och Kata.

Kumite

I kumite möts två motståndare i kamp och attackerar varandra med slag, sparkar och svep.

img_6772.jpg

Kumitematch

De tävlande ställer upp sig på respektive startlinjer, vända mot varandra och bugar. På matchdomarens utrop börjar matchen.

När domaren anser att någon fått poäng eller upptäckt något regelbrott, stoppar han matchen med utropet "yame". Matchdomaren utdelar därefter poäng eller bestraffningar.

Som normal matchtid räknas 2 minuter för damer och 3 min för herrar effektiv tid. Tidtagaren signalerar med ljudsignal dels 30 sekunder före matchtidens slut och när tiden är helt ute.

Poänggivande teknik är sådan som är godkänd i tävlingssammanhang och som utförs mot bestämda delar av kroppen.

Den fysiska kontakten är begränsad. Poäng kan fås för kontrollerad teknik med fokus någon centimeter framför målet. Utpräglad och kraftig kontakt mot ansiktet resulterar alltid i diskvalificering.

Attackytor

Följande målområde är godkända när man tävlar:

• Huvud
  • Ansikte
  • Hals (ej strupe)
  • Mellangärde
  • Bröst
  • Rygg

Domarnas uppgifter

Huvuddomaren leder matchen och utropar resultat och regelbrott, utdelar poäng, varningar eller bestraffningar. Vid oavgjort resultat har han rätt att förlänga matchen (oftast sudden death).

2-4 Kantdomare assisterar huvuddomaren och signalerar med föreskrivna gester om uppnådda poäng, begångna regelbrott eller om de tävlande lämnat tävlingsytan (mattflykt).

Regelbrott

Följande bedöms som regelbrott:

• Teknik som träffar strupen
  • Överdriven kontakt med attackteknik
  • Attacker mot underliv, leder samt fotens ovansida
  • Attacker med öppen hand mot ansiktet
  • Farliga kast
  • Tekniker som ej anses kunna kontrolleras helt
  • Direkta attacker mot armar och ben
  • Mattflykt
  • Spela skadad eller överdriva eventuell skada
  • Ovärdigt uppträdande

Regelbrott kan resultera i tillsägelse, att motståndaren får poäng eller att man blir diskvalificerad.

Jogai - "Mattflykt"
Atenai-Yoni - "Varning"
Mubodi - "Bristande omtanke om egen säkerhet"
Shikkaku - "Diskvalificering"

Poäng

Vid matchtidens slut vinner den som har flest poäng. Matchen bryts för teknisk överlägsenhet om den ena tävlande får
8 poäng eller fler än sin motståndare.

Kata

img_6807.jpg

I kata tävlar man med på förhand bestämda rörelsemönster. I stället för att kämpa mot en riktig motståndare, kämpar man mot en tänkt fiende med de i katan ingånde teknikerna.

Domarnas uppgifter

Huvuddomaren leder katatävlingen. Till sin hjälp har huvuddomaren två hjälpdomare. Domarna bedömer enskilt den tävlandes insats. Det som bedöms är helheten, precisionen, rytmen och andningen.

Poäng

När man tävlar i kata möts två personer i taget. Efter att de enskilt visat upp respektive kata röstar domarna om vem av de tävlande som vunnit och som därmed går vidare i tävlingen.

Du är här: Home Tävla